Róna ló lesz

Rospector költözött

2013.10.14 21:50

Ma új ló érkezett hozzánk, Rospector nevű 9 éves angol telivér kanca. Galoppon futott, de mindössze egyszer nyert, a nyeretlen kétévesek futamán. Később tenyésztésbe került, csikója eredményesen versenyez. Utána több helyen járt, ahol rosszabb körülmények közt élt, így került ma hozzánk. Egyelőre sovány, sánta, nem sokat tudunk róla. Fotózni nem tudtunk, este, sötétben érkezett.

Egy kép Rospectorról az internetes hirdetésből:

Első nap itthon

2013.10.15 21:55

Nyugodtan viselte a költözést, nem volt ideges az új hely miatt. Egyelőre külön van választva a többi lótól. Le lett ma ápolva, a sebei le lettek fertőtlenítve. Az emberektől, és más lovaktól egyelőre tart. A sántasága nem javult.

Rospector nevet kapott

2013.10.16 21:57

Gondolkoztunk sok néven, ami hasonlít a Rospectorra, mégis egyszerűbb, szebb hangzású, és illik egy telivérhez. Végül a Róna név nyert, így fogjuk hívni a kancát. Nagyon esett ma az eső, takarót kapott, hogy ne fázzon. Nyugodtan tűrte, míg felkerült rá. Ma még sántább volt, mint eddig, alig tud ráállni a rossz lábára. Egy régi képpel zárom a mai híreket, Róna fénykorából. Ő a bal szélső. Reméljük, annyira rendbe jön a lába, hogy megint így tud majd szaladni. :)

Róna új társa

2013.10.18 17:02

Róna új társa Dalma lett, ő legalább biztosan nem fogja bántani. Jól kijönnek, le lett nekik kerítve egy kisebb rész a hátsó karámból, napközben ott vannak, mert elöl, ahol az istállójuk van, nagyon nagy a sár, és így nem kell egész nap trutyiban lenniük. Tervben van, hogy lekerítünk nekik egy kisebb részt a legelőből, ahol nem bántja őket a többi ló, nyugodtan tudnak lenni napközben.

Legelőn

2013.10.23 15:59

Rónának és Dalmának lekerítettünk egy kisebb legelőrészt, ahol legelni tudnak, de nem elég nagy ahhoz, hogy Róna vágtázzon, mert az árthat a lábának. Kapott a lábára patacipőt, azzal kevésbé sántít. Patkolókovács is járt nálunk, megnézte a lábait. Azt mondta, valószínűleg attól sánta, hogy túl sokat leszedtek a patájából az utolsó körmölésnél, és emiatt érzékeny neki. Speciális tápot kap most, takarmánykiegészítővel keverve, amitől gyorsabban nő a patája.

Istállófogságban

2013.10.27 17:15

Tegnapelőtt járt nálunk az állatorvos, megvizsgálta Rónát, aki így a hiányzó oltásait is megkapta. Patatályoga van, kapott a patájára egy nagy sárga dunsztkötést. Ezzel alig sántít, biztos kényelmesebb így neki. Istállófogságra lett ítélve, hogy kímélje a lábát, a hátsó istálló felét lekerítettük neki, az egy nagy, kényelmes rész, és a többiek is közel vannak. Az egyik sebe elfertőződött, ezt külön kezeljük.

Itt pedig két videó a sántaságáról:
Októrber 23: https://www.youtube.com/watch?v=V_3lNDPJMNk&feature=youtu.be

Október 24: https://www.youtube.com/watch?v=hb5yqfvxR4w&feature=youtu.be

Megint a legelőn :)

2013.11.10 18:30

November elsején kötést cseréltünk Róna lábán, szépen gyógyul a tályog. Csütörtökön (nov. 7.) elege lett az istállófogságból, kitört a bokszából a deszkákon keresztül. A lába már sokat javult, úgyhogy nem is zártuk vissza, a legelőn van a többi lóval együtt. Ma már vágtázott is.

Róna futószáron

2013.11.17 15:13

Ma Eszter kipróbálta Rónát futószáron. A sántaság látványosan javult, meg hízott is. A lassítás még kevésbé sikerült, de majd fog menni az is. :)

Az első futószárazásról videó is készült: https://www.youtube.com/watch?v=64KixcplPlU&feature=youtu.be

Egész formás lovacska már :)

Együtt a többiekkel

És talán az embereket is megszereti lassan...

Újabb fejlődések

2014.01.29 16:50

Miután a patája rendbe jött, 1-2 alkalom futószárazás után ki lett próbálva lovas alatt, hiszen elvileg lovagolták, mielőtt hozzánk került. Minden emberrel szemben bizalmatlan, de a lovaglástól kifejezetten fél, hosszú idő, és sok munka lesz, mire megtanulja, hogy itt nem bántják. Az első lovaglásáról videó is készült: https://www.youtube.com/watch?v=fSkpQjlwd9o&feature=youtu.be (a linkre kattintva megtekinthető)

 

Itt pedig egy fotó az első, decemberi felülésről: