Lovasfelszerelés: mi kell, mi nem kell?

Milyen felszerlés kell a lovagláshoz?

Az első lovasórákra semmit sem kell beszerezni, minden van hozzá otthon.

 

Nadrág

Eleinte egy kényelmes farmárnadág, vagy más hosszúszárú nadrág teljesen elég. A testhezálló nadrágok kényelmesebbek, mert nem gyűrődnek be a lovas lába és a nyereg közé. Csípőnadrág nem ajánlott, a nyeregben ülve kilóg a lovas dereka. Arra érdemes gondolni, hogy a lovaknál biztosan koszos lesz, lehet, hogy el is szakad, ezért ne a legjobb nadrágunkban induljunk lovagolni.  Rövidnadrág nem jó a lovagláshoz, a bőrnyereg percek alatt kikezdi a comb, és a vádli bőrét. Szoknyában sem lehet lovagolni, felcsúszik a ló hátán ülve, ha lobog, meg is ijeszheti  a lovakat, illetve az sem védi a vádlit. A nadrág alá húzott hosszú, vastag térdzokni megvédi a lábat a kengyelszíj okozta lila csíkok ellen, ezért ez hasznos lehet. Ha megtetszett a lovaglás, vagy már kellemetlen, rossz érzés a sima nadrág, kikezdi a láb bőrét, érdemes beszerezni egy lovaglónadrágot. Ezeknek nincs belül varrásuk, ahol a lovas a lábát a nyereghez szorítja. Lehet olyat is kapni, amin a térdén, vagy az egész belső oldalán bőr rátét van, ez jobban tapad, és tartósabb is. Hidegben érdemes alá harisnyát venni, ha ez is kevés, fölé lehet másik nadrágot húzni, így belül nincs varrás a lovas lábánál, mégis meleg. Lehet kapni bélelt lovaglónadrágokat is a téli időszakban.

Lovaglónadrág: 

A képen divatcsizmát visel a lovas, ami lovagláshoz nem kényelmes a belső oldali csatjai miatt.

 

Cipő

Első alkalmakra bármilyen zárt cipő megteszi (például tornacipő, edzőcipő, bakancs). Nyitott orrú cipő, szandál, vagy papucs nem megfelelő, mert ha rálép a ló a lovas lábára, csúnya sérüléseket lehet szerezni, illetve papucsban egyáltalán nem lehet lovagolni, mert leesik a lovas lábáról. Lovagláshoz biztonságosabb a lovaglócipő, vagy lovaglócsizma, mert a sarkuk meg van emelve, a lovas lába nehezebben tud átcsúszni a kengyelen, és beleszorulni, illetve nincs belül varrásuk, cipzárjuk, ami megnyomná a lovas lábát, vagy megkarcolná a nyerget. A vízhatlanság is lényeges szempont, ősszel, sárban, esőben szükség van vízhatlan lábbelire, nyáron szárazságban nem feltétlenül. Táborokban egész napra jó, ha van egy szellőző váltócipő, ha gumiból van a lovaglócipő/csizma. Hidegben érdemes meleg, vastag zoknit húzni alá. Nagy hidegben érdemes lehet inkább hótaposóban lovagolni, mert a vékony gumiréteg alatt hamar átfagy a láb.

Sima talpú cipő: 

Lovagláshoz kevésbé alkalmas, könnyebben beszorul a kengyelbe eséskor, és alig védi a lábat ha rálép a ló.

Emelt sarkú cipő: 

Lovaglásra alkalmas, biztonságosabb.

 

Lehet acélbetétes cipőket, csizmákat is kapni, az sokkal nagyobb védelmet nyújt, ha a lovas lábára lépne a ló.

Lovagló lábbeliből alapvetően kétféle van, csizma és cipő. A csizma védi a lovas vádliját is, a cipő nem. Viszont gumicsizmában nehezebb lovagolni, mert a lovon ülve le kell nyomni a sarkat, ami egy egybeöntött csizmában nehéz, mert nehezebben mozog a boka. Nagy sárban sárban jobb szolgálatot tesz a csizma egy bokáig érő cipőnél. A lovaglócipőhöz a vádli védelmére érdemes térdzoknit húzni, de lehet kapni lovaglásra való lábszárvédőt is, (hopiletnek hívják, sokan [tévesen] chaps-nek) ami jobban védi a lovas vádliját, és tartósabb a zokninál. 

Hopilet cipővel:

Lovaglócsizma:

Lovaglózokni cipővel:

Mindhárom képen látható lábbeli megfelelő viselet lovagláshoz.

 

Felsőruházat

Kerüljük a lebegő, nagy ruhákat (például poncsó; nagy, nylon esőkabát; derékra kötött pulcsi), mert balesetveszélyes, (beakadhat a nyeregbe) és sok ló fél tőlük. Fontos a réteges öltözködés, kint a lovaknál jobban fúj a szél, hidegebb van általában. Sima póló, pulcsi, mellény tökéletes a lovagláshoz, felesleges lovaglópólót és hasonlókat vásárolni. Tereplovaglásra ha a lovas szeretne magával telefont vagy mást vinni, érdemes olyan felsőben jönni, amin zárható zseb van. A hosszabb felsők kényelmesebb, mert a lovon ülve is takarja a lovas derekát. A nehezen mosható, vagy fehér darabokat kerülni kell, mert a lovaknál úgyis koszosak lesznek. Gerincvédők kaphatóak, ezek viselése ajánlott, főleg terepen, ahol a lovas kemény, köves talajra is eshet, vagy bármi váratlan történhet. A gerincvédők nagyobb összegbe kerülnek, csak akkor érdemes beruházni egyre, ha már eldőlt, hogy tetszik a sport. Vannak "kölcsöngerincvédőink" több méretben, azok számára, akiknek nincs saját. Kétféle gerincvédő van, ami csak a hátat védi (motoros), az kényelmesebb, és ami mellényszerű, és a kulcscsontot is védi, az biztonságosabb, viszont kevésbé tud benne mozogni a lovas, nem szokták szeretni a gyerekek.

Gerincvédő mellény:

Motoros gerincvédő:

A mellény nagyob biztonságot nyújt, de a motoros fazon kényelmesebb.

 

Fej védelme

Gyerekeknek sisak viselése kötelező, felnőtteknek ajánlott. Az első alkalmakra biciklis, síelős, görkoris, akármilyen sisak megteszi, minden jobb, mint a semmi. "Kölcsönsisakjaink" vannak több méretben. A lovaglósisak neve kobak. A legtöbb kobak nagyobb ütésekre lett tervezve a biciklis sisakoknál, ezáltal jobban véd. A fő különbség mégis az közöttük, hogy a kobakon nincsenek lyukak, amikbe tereplovagláson beleakadhatnak, belefúródhatnak az ágak. Használtan nem érdemes kobakot venni, ha nem tudjuk, estek-e már benne, mert eséskor károsodik, ha túl van pár csúnya esésen, kevésbé véd. A lovaglókobak színe általában fekete, esetleg sötétkék, vagy sötétbarna, de egyre népszerűbbek főleg a gyerekek körében a színes, mintás kobakok.

Klasszikus, fekete lovaglókobak: 

Modern kobakok gyerekeknek: 

 

Kesztyű

Lovaglókesztyű használata akkor indokolt, ha a lovas kezét kikezdi a kapaszkodó, vagy a szár (amivel a lovat irányítja). Ameddig ezzel nincs probléma, nem kell feltétlenül kesztyűt hordani. Hidegben bármilyen kesztyű megteszi, nem szükséges rögtön lovaglókesztyűt beszerezni. A lovaglókesztyű csúszásgátlós anyagból van általában, ez megkönnyíti a lovas dolgát, illetve a megfelelő helyeken meg van erősítve, hogy tartósabb legyen, de az a tapasztalat, hogy heti 1-2 lovaglásra bármilyen kesztyű megfelel.

Lovaglókesztyű: 

 

Hajviselet

A hosszú hajat össze kell fogni, nehogy beakadjon valamibe, vagy zavarja a lovast (a szemébe csapódik lovagláskor, beakad a felszerelésbe, vagy az ágakba terepen). Érdemes alul, a tarkónál összefogni fogni, hogy a sisak viselését ne akadályozza. Ha befonjuk, vagy kontyba fogjuk, akkor a széltől nem lesz olyan kócos, mint egy egyszerű copf.

 

Ékszerek

A lovak körül ékszerek viselése balesetveszélyes, és kényelmetlen. Kerüljük a gyűrűket, nyakláncokat, karkötőket, nagy, lógó fülbevalókat. A kicsi, "bedugós" fülbevalók nem zavarják a lovast.

 

Egyéb lovas felszerelések

A lovasboltokban sok további lovasfelszerelést lehet venni, például sarkantyút, ostort, vagy lovaglópálcát. Semmit se kell venni eleinte, ha valamilyen felszerelés indokolttá válik, azt biztosítunk a lovasnak. A sarkantyú csak  a jólképzett lovas felszerelése, nem kezdőnek való eszköz. Ostor sosincs a lovasnál, az egész másra való, kezdők lovasóráin az oktató kezében van. Lovaglópálca sincs a lovas kezében az első órákon, csak mikor már stabilan tudja tartani a kezét, és egyedül irányítja a lovat, akkor lehet rá szükség. Mivel rengetegféle pálcát lehet venni, egészen rövidtől nagyon hosszúig, különböző végekkel és fogókkal, és mind másra való, érdemes előbb kipróbálni párat, vannak kölcsönpálcáink a lovasoknak. Ha pedig saját pálcát veszünk, tájékozódjunk, mi mire való.

 

 

A képen a "nem megfelően öltözött lovas" látható: a lovas haja nincs összefogva, zavarhatja a lovaglásban. Nem visel sem kobakot, sem gerincvédőt, és sima talpú cipőben lovagol, így nagyobb esésnél a sérülés veszélye. Farmerban lovagol, aminek a belső oldalán varrás van, kisebesítheti a bőrt. Sem csizma, sem hopilet, sem zokni nem védi a vádliját, hamar lila csíkos lehet a kengyelszíj okozta becsípődések miatt. Nyakláncot és karkötőt visel, ami balesetveszélyes a lovak körül.

 

A képen a "megfelelően öltözött lovas" látható: a lovas haja copfba van fogva, így kevésbé zavarja, és kevésbé balesetveszélyes. Lovaglókobakot visel, és bár a képen nem látszik, a kardigán alatt gerincvédő is van rajta. Nem visel bő ruhákat, és ékszereket, amik beakadhatnak, vagy megijeszthetik a lovat. Lovaglónadrág van rajta, és lovaglócipő hopilettel. A kezében rövid lovaglópálca van.

 

Hidegben, melegben, esőben, sárban

Hidegben nagyon fontos a réteges öltözködés, erről már szó volt feljebb, a lovaknál általában hidegebb van, mint a házak között. Több vastag zokni, hótaposó, harisnya, nagy hidegekben még sínadrág is jól jöhet.

Melegben fontos a szellőzés, a gumicsizmában egy órát ki lehet bírni, de táborba egész napra kényelmetlen. Rövid nadrág, szandál, papucs még melegben sem alkalmas lovaglásra.

Esőben nagyon fontos az esőkabát, és ha van, akkor a vízállóbb melegítőnadrág is jól jöhet. Ilyenkor a barátunk a gumicsizma, mert nálunk óriási sár tud lenni. Nagy esőben nincs lovaglás, mert hamar felázik a talaj. Nagyobb eső utáni napokon se mindig tudunk lovagolni, amíg a föld fel nem szárad.

 

Végül pedig egy videó, ami bemutatja a megfelelő lovasruházatot:
Több érdekesség is elhangzik benne, ami a cikkünkből kimaradt. Helyenként kissé pontatlan, különösen a versenyöltözetről elhangzott információk nem pontosak, de ennek majd külön cikket szánunk.

 

Hol lehet beszerezni a lovas felszereléseket?

A környéken az alábbi lovas termékeket is forgalmazó boltok, áruházak vannak:

Horze Lovasáruház: www.horze.hu (Dunakeszi)

Derby Lovasbolt: www.derbylovas.hu (Margit híd budai hídfőjénél)

Imagine Lovas Szakáruház: www.imaginelovas.hu (Szentendrei úton, a Szentlélek tértől pár perc)

Klp lovasfelszerelés: www.klp.hu

Decathlon: www.decathlon.co.hu (kezdőknek, gyerekeknek lovasfelszerelés itt van a legkedvezőbb áron)

Mirza Lovasbolt: www.facebook.com/mirzalovasbolt (Leányfalu)